Kromhout & Stork – de geschiedenis

De geschiedenis van de oude Kromhoutfabriek is nu te zien in ons café. Verbaas je over de werkzaamheden die in onze hal werden verricht terwijl je van een oestertje en glas witte wijn geniet.

Bedrijventerrein de overkant heeft een rijke geschiedenis.

In 1908 besloot het bedrijf Kromhout (dat tot dan toe voornamelijk schepen had gebouwd) haar net opgerichte motoren divisie te verhuizen naar een nieuwe fabriek in Amsterdam Noord. De populariteit van de vestigingsplaats aan het IJ komt door de goede ligging ten opzichte van het Noorzeekanaal, belangrijkste scheepvaartroute voor het internationale goederentransport.

Tot 1966 bouwde het daar niet alleen scheepsmotoren, maar ook prachtige vrachtwagens en autobussen. In 1966 werd Kromhout overgenomen door machinefabrikant Stork, dat de fabriek ombouwde tot machinefabriek. Daarin maakte het machines voor andere fabrieken, voornamelijk in de voedingsindustrie.

Eind jaren 80 is er weinig over van de industriële strip langs het IJ. Het karakter en de bedrijven binnen het gebied veranderen sterk als de insteekkanalen grotendeels worden gedempt. De scheepvaartgeschiedenis van het terrein vervaagt. Daarnaast verplaatst Stork verschillende divisies binnen Nederland en verkoopt zij in 1998 het terrein aan de huidige Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling. Zij ontwikkelt het in samenspraak met de gemeente Amsterdam tot een divers bedrijventerrein. In 2009 neemt woningbouwcorporatie Eigen Haard het terrein over om een impuls te geven aan het gebied. In afwachting van de definitieve ontwikkeling maakt Eigen Haard het terrein geschikt voor( tijdelijke) exploitatie.

Restaurant Stork gevestigd in 1 van de voormalige fabriekshallen opende in januari 2011 haar deuren. De industriële sfeer is grotendeels bewaard gebleven. Architect Soluz ontwierp grote ramen en schuifpuien zodat de gehele zijde aan de waterkant licht en open is. De kraansporen laten zien dat hier in de industriële tijd grote machines werden verplaatst.