Nieuw op de kaart en vol in het seizoen: Skrei.
Skrei is een benaming voor Noorse kabeljauw. Skrei is in het seizoen van de maand Januari tot en met Maart.
Skrei komt uit de Lofoten. Dit is een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. De Lofoten is een zeer voedselrijk gebied, met een kenmerkend hogere zeewatertemperatuur dan elders. De Skrei voedt zich met garnalen, inktvis en makreel dat er in overvloed aanwezig is in het zuivere water rondom de Lofoten.
Uiterlijk kan men weinig tot geen verschil zien tussen de Skrei en de ‘gewone’ kabeljauw, dat kan ook niet want het is deze zelfde vissoort. Om verwarring te voorkomen wordt de Skrei voorzien van een speciaal label dat op de kop of rug van de vis is bevestigd.
Vanaf eind januari bij visrestaurant Stork op de kaart. De Skrei wordt gereserveerd met bietengort, gamba en saffraansaus.
Ook helemaal in het seizoen op het moment: Oesters.
Zin in een avond uit eten: dineren met uitzicht over het IJ. Reserveer dan een tafel bij Stork.